Φάμελλος για ΣΥΡΙΖΑ: Το “λάδι στη φωτιά” δεν εξυπηρετεί τις ανάγκες της κοινωνίας

«Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να γίνονται προσβλητικοί χαρακτηρισμοί και προσωπικές επιθέσεις σε συντρόφους και συντρόφισσές μας αλλά και συνολικά στο κόμμα μας. Πρέπει να υποχωρήσει η τοξικότητα στο διαδίκτυο, ακόμη και αν δίνονται αφορμές. Πρέπει να είμαστε πιο σοβαροί, πιο ήπιοι γιατί αυτό που προέχει είναι οι ανάγκες της κοινωνίας. Το να ρίχνουμε λάδι στη φωτιά δεν εξυπηρετεί τις ανάγκες της κοινωνίας τις οποίες και οφείλουμε να υπηρετούμε. Και αυτός πρέπει να είναι ο υπέρτατος στόχος μας. Αυτό που πρέπει να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, και πρέπει να κάνουμε όλοι και όλες, δηλαδή όλα τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας δεδομένου ότι έχουμε λάβει όλοι μία ενιαία εντολή, είναι να υπηρετήσουμε ως αριστερό, προοδευτικό κόμμα το ρόλο της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης», δήλωσε ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή «Αταίριαστοι» στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΙ» και τους δημοσιογράφους, Γιάννη Ντσούνο και Χρήστο Κούτρα.

«Και αυτό πρέπει να κάνουμε γιατί η κοινή μας αφετηρία είναι ένα αριστερό, προοδευτικό πολιτικό σχέδιο», πρόσθεσε, «από ό,τι διαβάζω σήμερα, ανακοινώσεις από τη χθεσινή σύσκεψη, της Κυριακής, τίθενται ζητήματα πολιτικών επιλογών και πολιτικού ήθους. Αυτά είναι που πρέπει να συζητηθούν στα όργανα του κόμματος. Και ιδιαιτέρως ενόψει του Συνεδρίου. Είμαστε στην ίδια Κοινοβουλευτική Ομάδα και έχουμε μπροστά μας σημαντικό κοινοβουλευτικό έργο. Την Τετάρτη έχουμε συζήτηση στη Βουλή για την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας και του Έβρου, την Πέμπτη ξεκινάει η συζήτηση για τον προϋπολογισμό και την Παρασκευή συζητούνται οι προτάσεις σύστασης προκαταρκτικών επιτροπών για την τραγωδία στα Τέμπη, Άρα πρέπει να είμαστε όλες και όλοι μαζί στη Βουλή, με πολλή δουλειά αυτήν την εβδομάδα».

Αναγνώρισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ περνάει μία πολύ έντονη κρίση: «Αυτό που με ανησυχεί περισσότερο είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν ανταποκρίνεται σε αυτό που έχει ανάγκη η ελληνική κοινωνία που είναι να βάλει γραμμή άμυνας στις κυβερνητικές πολιτικές. Το έλλειμμα εμπιστοσύνης έναντι του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναδείχτηκε στη διπλή εκλογική ήττα στις εθνικές εκλογές. Εμπιστοσύνη που δεν έχει δείξει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μέχρι τώρα ότι μπορεί να ανακτήσει. Είναι δεδομένη η δική μας ευθύνη για αυτό. Έχουμε καθυστερήσει».

Τόνισε πως δεν κατανοεί το να συνεχίζεται μία συζήτηση με προσωπικές επιθέσεις και τοξικότητα και μάλιστα εκτός οργάνων: «πρέπει να κάνουμε υπέρβαση και να βρούμε λύσεις. Αλλιώς δεν έχουμε απαντήσεις για την κοινωνία. Δεν μπορώ να αντιληφθώ τα ζητήματα τοξικότητας και έντονων αντιθέσεων για τα οποία υπάρχουν ευθύνες από όλες τις δύο πλευρές. Προφανώς και ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας έχει ευθύνη για την ενότητα και τη συλλογικότητα και για το υφιστάμενο κλίμα. Και έχει πάρει ήδη πρωτοβουλίες για το θέμα αυτό. Ήμουν παρών σε συνεδριάσεις ανώτατων οργάνων, στο εκτελεστικό γραφείο, στην πολιτική γραμματεία όπου ο Στέφανος Κασσελάκης έχει ζητήσει ενότητα, ψυχραιμία και συνεργασία. Με προτάσεις για έργα και όχι μόνο λόγια».

«Είμαστε υποχρεωμένοι, από όλες τις πλευρές, με ενότητα, συνεργασία, ενσυναίσθηση, να λύσουμε το πρόβλημα και όχι απλά να τραβάμε το σκοινί. Έχουν όλοι ευθύνη για την ένταση, όπως και έχουμε όλες και όλοι ευθύνη να διασφαλίσουμε την ενότητα».

Ο Σ. Φάμελλος υπογράμμισε ότι πραγματική «αφετηρία» των εντάσεων ήταν η εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη: «όμως, ακόμη και αν υπάρχουν ζητήματα πολιτικής τοποθέτησης, να βάλουμε στην άκρη προσωπικές επιθέσεις, οι οποίες γίνονται μάλιστα εκτός οργάνων. Οι πολιτικές επιλογές και το πολιτικό ήθος συζητούνται στα όργανα».

Κάλεσε επίσης να δουλέψουν όλοι μαζί για δύο βασικούς στόχους: «για άμυνα στις πολιτικές της κυβέρνησης Μητσοτάκη που χειροτερεύουν τη ζωή των πολιτών και για να διαμορφώσουμε την πολιτική πρόταση και σχέδιο για μία προοδευτική κυβερνητική διέξοδο. Παραδέχομαι ότι αυτό είναι δύσκολο αλλά είναι και αυτό που οφείλουμε να κάνουμε όλοι και όλες».

Επισήμανε πως ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει καταφέρει κάτι πολύ σημαντικό μετά από δύο ήττες και την αποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα, καθώς και ένα αρνητικό αποτέλεσμα στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Την εισήγηση της Πολιτικής Γραμματείας και την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής για έναν οδικό χάρτη για το Συνέδριο. Με παράλληλα πυκνό κοινοβουλευτικό και εξωστρεφές έργο. Στην επόμενη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής θα αποφασιστεί και η Επιτροπή Συνεδρίου και η Επιτροπή Θέσεων».

Επανέλαβε την άποψή του ότι οι σύντροφοι που έφυγαν από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ βιάστηκαν αφού, δεν έχει ξεκινήσει ακόμη η συζήτηση για τα πολιτικά επίδικα και την επόμενη μέρα. «Γιατί δεν έδωσαν τη δυνατότητα να συζητήσουμε πολιτικά στο Συνέδριο γιατί, θα μπορούσε για παράδειγμα η πολιτική πρόταση του κ. Τσακαλώτου να είχε πλειοψηφήσει στο Συνέδριο. Δεν υπάρχει όμως πλέον αυτή η δυνατότητα».

Ερωτηθείς τέλος για την ανάρτηση του Παύλου Πολάκη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τη Σία Αναγνωστοπούλου απάντησε ότι έχουν δοθεί ήδη εξηγήσεις σε δική τους συνομιλία (και ότι έχει μιλήσει απευθείας και ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης, καθώς και πως εδώ ισχύει ότι δεν πρέπει να γίνονται προσωπικές επιθέσεις και πρέπει να υπάρχει συντροφικό κλίμα.