Φάμελλος: Δεν υπάρχει κυβερνητική στρατηγική για την αγροτική παραγωγή

«Η τακτική των ελιγμών απέναντι στις κινητοποιήσεις των αγροτών και οι αποσπασματικές εξαγγελίες από την πλευρά του κ. Μητσοτάκη, δείχνουν ότι δεν υπάρχει πολιτική για την αγροτική ανάπτυξη και γενικά στρατηγική της ΝΔ για την ανάπτυξη της υπαίθρου. Ξεκάθαρο παράδειγμα οι προτάσεις Μητσοτάκη για το αγροτικό ρεύμα: για δύο χρόνια η μείωση της χρέωσης θα πληρώνεται, όπως φαίνεται από τους παρόχους, ενώ η ρύθμιση χρεών των αγροτών και των ΤΟΕΒ/ΓΟΕΒ θα προκύψει από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, δηλαδή από χρήματα όλων των καταναλωτών, και όχι από τα υπερκέρδη των παρόχων που συνετέλεσαν σε αυτά τα χρέη. Μετά τα δύο χρόνια οι αγρότες θα είναι και πάλι εκτεθειμένοι στην αισχροκέρδεια της αγοράς. Γιατί δεν γίνεται ρύθμιση και έλεγχος των κερδών στο ρεύμα που είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα», σημείωσε ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιοφωνικό σταθμό Flash Θεσσαλονίκης, 99,4FM και το δημοσιογράφο Λ. Λαζάρου.

Ο Σ.Φάμελλος ανέφερε ότι και η πρόταση της κυβέρνησης για μερική προκαταβολή της επιστροφής του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο είναι επίσης ημιτελής: «Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει καταθέσει πρόταση για άμεση επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο αγροτικό πετρέλαιο, με ειδική κάρτα αγρότη. Δηλαδή ο αγρότης δεν υποχρεώνεται να βγάλει χρήματα από την τσέπη του, αλλά ο ΕΦΚ εκπίπτει αμέσως. Το ίδιο έχουμε κάνει και για το ηλεκτρικό ρεύμα: 50% μείωση της τιμής, όχι με έμμεση χρηματοδότηση, αλλά από τους ίδιους τους παρόχους, που τόσον καιρό έχουν σωρεύσει υπερκέρδη. Και για τα δύο θέματα έχουμε καταθέσει τροπολογίες στη Βουλή με συγκεκριμένους όρους», σημείωσε.

Επέμεινε ότι τα μέτρα της κυβέρνησης δεν λύνουν το πρόβλημα της αγροτικής παραγωγής: «Ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνηση δεν έχουν πει τίποτα για τον ΕΛΓΑ, τίποτα για το θέμα της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, τίποτα για το κόστος λιπασμάτων και αγροεφοδίων, για το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ επίσης πρότεινε τροπολογία, για να προστατευθεί η αγροτική παραγωγή από τα καρτέλ στην αγορά λιπασμάτων. Σήμερα ο αγροτικός κόσμος καταθέτει αιτήματα για τα ίδια θέματα που θίγουν όλες οι επαγγελματικές ομάδες και η κοινωνία: κόστος ρεύματος, κόστος καυσίμων, προστασία αγροτικής γης/επαγγελματικής στέγης/κατοικίας», σημείωσε.
Τέλος επεσήμανε το ζήτημα έλλειψης σχεδιασμού της αγροτικής παραγωγής: «Σήμερα έχουμε φτάσει να συζητάμε για θέματα επιβίωσης των αγροτών , ακριβώς λόγω της έλλειψης σχεδιασμού. Για πολλά χρόνια υπήρχε σύνδεση της αγροτικής οικονομίας με το καθεστώς των άμεσων ενισχύσεων και όχι με την παραγωγή ποιοτικών προϊόντων με υπεραξία. Σήμερα, οι αγρότες αντιμετωπίζουν την ενεργειακή κρίση και την κρίση ακρίβειας μαζί με τις φυσικές καταστροφές και την εξάντληση φυσικών πόρων: πτώση στάθμης του υδροφόρου ορίζοντα, υφαλμύρινση, ποιότητα εδάφους. Επιπλέον, η απουσία εγγειοβελτιωτικών έργων για πολλά χρόνια μας οδήγησαν σε υστέρηση υποδομών. Τα μεγάλα αρδευτικά έργα πάγωσαν με ευθύνη των κυβερνήσεων έως το 2014, και κατάφερε να τα ξεπαγώσει ο ΣΥΡΙΖΑ το 2018. Και μετά το 2019 όμως σταμάτησαν γιατί η ΝΔ θέλει να προχωρήσουν με ΣΔΙΤ δηλαδή με μία μορφή ιδιωτικοποίησης. Από την άλλη η απελευθέρωση της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών σε γη υψηλής παραγωγικότητας το 2020 δείχνουν ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας λειτούργησε κοντόφθαλμα και επιφανειακά και στον πρωτογενή τομέα. Μπαίνουν φωτοβολταϊκά στα χωράφια αλλά δεν έχουμε γη υψηλής παραγωγικότητας για καλλιέργειες με υπεραξία. Το ίδιο φυσικά έγινε και με την Κοινή Αγροτική Πολιτική, όπου ο σημερινός υπουργός καταλογίζει ευθύνες για ελλιπή διαπραγμάτευση για στον πρώην υπουργό της Νέας Δημοκρατίας», υπογράμμισε.

Σχολιάζοντας τέλος και το πρόσφατο ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου για τα θέματα κράτους δικαίου στην Ελλάδα, την επικοινωνιακή διαχείριση μεγάλων ζητημάτων της χώρας, αλλά και την προτροπή του κ. Μητσοτάκη σε βουλευτές του να απέχουν από την ψηφοφορία του πρόσφατου νομοσχεδίου για την ισότητα στο γάμο, ο Σ.Φάμελλος εξέφρασε τον ευρύτερο προβληματισμό του για την αξιοπιστία της πολιτικής: «Σήμερα η Ευρώπη θεωρεί ότι η Ελλάδα είναι μια μαύρη σελίδα της δημοκρατίας. Η κυβέρνηση το κρύβει και δεν θέλει να αναλάβει πρωτοβουλίες για να επιλύσει όσα μας καταγγέλλει το ευρωκοινοβούλιο. Και συνολικά περνάμε λάθος μηνύματα στη νέα γενιά. Ότι θα πρέπει να συνεισφέρουν τελικά στα κοινά μόνο για το ρουσφέτι και όχι για ένα καλύτερο μέλλον. Η απαξίωση της πολιτικής είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της κοινωνίας. Δεν προμηνύει καλές εξελίξεις», κατέληξε.