Μια ματιά στα μεγάλα sites που έχουν αγγελίες ενοικίασης ακινήτων είναι αρκετή για να πάθει κάποιος ένα ή και παραπάνω (ηλεκτρο)σοκ.
Μια μικρή έρευνα είναι αποκαλυπτική:
Ποσά ενοικίασης
Σε αυτή την κατηγορία βλέπουμε, ειδικά στην Αττική, μια ξέφρενη κούρσα, σαν και αυτές στον ιππόδρομο ή εκείνη του Κεντέρη (όχι με τη μηχανή). Τα ποσά είναι σχεδόν διπλάσια σε σύγκριση με τις εποχές προ covid ή καλύτερα προ εκλογών 2019.
Τα άπειρα Airbnb του κέντρου έχουν ανεβάσει κατακόρυφα τη ζήτηση για όσα νοικιάζονται μακροχρόνια, με αποτέλεσμα περιοχές όπως π.χ. τα Πετράλωνα, το Κουκάκι, η Κυψέλη, τα Εξάρχεια να έχουν τιμές ενοικίων που θυμίζουν Εκάλη, Κηφισιά ή Κολωνάκι. Βέβαια και οι υπόλοιπες περιοχές της Περιφέρειας Αττικής ακολουθούν από κοντά.
Εγγυήσεις
Άντε και το βρήκες το σπίτι και λες ότι θα θυσιάσεις τον ένα μισθό της οικογένειας για να ζήσεις σε ένα οίκημα που δεν κατασκευάστηκε το 1950 (γιατί τα περισσότερα ανακαινισμένα κάπου εκεί έχουν χτιστεί).
Τότε έρχονται τα νέα κόλπα, αυτά με τις εγγυήσεις.
Συγκεκριμένα, εκεί έξω υφίστανται, ως βασικά σενάρια, κάποια από τα παρακάτω:
- Ενοίκια ενός έτους μπροστά.
- Ένα νοίκι, ένα εγγύηση και ένα ακόμα πόσο ως entrance fee.
- Ένα νοίκι και δύο ακόμα ως εγγύηση.
- Ένα νοίκι, ένα ως εγγύηση και άλλο ένα αμοιβή στο μεσιτικό που έβαλε ο ιδιοκτήτης και εσύ απλά πήρες τηλέφωνο.
Μεσιτικά
Στην εξίσωση φυσικά μπαίνουν και τα μεσιτικά που έδωσαν την έξτρα ώθηση στην άνοδο των ενοικίων (άλλωστε όσο μεγαλύτερες οι τιμές, τόσο μεγαλύτερες οι απολαβές τους).
Τα εν λόγω γραφεία λειτουργούν με τους εξής τρόπους (αυτούς που έχουμε καταλάβει δηλαδή, μπορεί να υπάρχουν και άλλοι):
- Ο κλασικός: Ο ιδιοκτήτης απευθύνεται στο μεσιτικό και αυτό αναλαμβάνει την προώθηση του σπιτιού, σε κάποιες περιπτώσεις και το κλείσιμο της συμφωνίας.
- Ο μοντέρνος: Το γραφείο αγοράζει σπίτια να ανακαινίζει, τα επιπλωνει και τα νοικιάζει (με σκοπό να ρεφαρει σύντομα τα έξοδα).
- Ο μεταμοντέρνος: Μια διαφήμιση της Google μου έδειξε πως υπάρχει και ο δρόμος που δεν ήταν γνωστός.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τη διαφήμιση, μεσιτικό ψάχνει σπίτια, με σκοπό να τα ενοικιάσει το γραφείο σχετικά χαμηλά. Ακολούθως τα ανακαινίζουν, τα επιπλώνουν και τα επινοικιάζουν (εννοείται με αρκετά περισσότερα από το νοίκι που δίνουν).
Όσα αναφέρονται σε αυτές τις τρεις ενότητες είναι ενδεικτικά, μπορεί να υπάρχουν και άλλες καταστάσεις πιθανότατα χειρότερες, όπως η έκδοση Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ) που για τους περισσότερους είναι “σε αναμονή”, με πολλές ερμηνείες γύρω από αυτό το ζήτημα.
Ακόμα, υπάρχουν ιδιοκτήτες που δεν θέλουν παιδιά στα σπίτια που νοικιάζουν ή που δεν επιτρέπουν το κάπνισμα. Δηλαδή, επιβάλλουν το δικό τους πλαίσιο, στο σπίτι που θα πληρώνουν οι ενοικιαστές.
Έτσι λοιπόν, σε ένα κράτος που αδιαφορεί και ένα υπουργείο Οικογένειας μόνο στο όνομα, αυτό που μπορούμε να ευχηθούμε σε όλους εκεί έξω, που ψάχνουν να νοικιάσουν σπίτι είναι καλή τύχη και ιώβειο υπομονή.
ΒΝΝΔ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ