Του Άκη Κυριακόπουλου
Ωρες πριν ανοίξουν οι κάλπες του ΣΥΡΙΖΑ για την ανάδειξη του διαδόχου του Αλέξη Τσίπρα, το βέβαιο είναι ότι μόνο μερικές χιλιάδες μέλη, από τον στενό κομματικό χώρο θα ασχολούνταν με τις εκλογές στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αν δεν προέκυπτε η υποψηφιότητα του Στέφανου Κασσελάκη, που έδρασε ως καταιγίδα.
Και όμως μέχρι τα τέλη Αυγούστου ελάχιστοι εντός και εκτός ΣΥΡΙΖΑ γνώριζαν τον 35χρονο επιτυχημένο ομογενή επιχειρηματία, με την παρουσία ακόμα και του ονόματος του στο ψηφοδέλτιο επικρατείας του κόμματος να περνά σχεδόν απαρατήρητη.
Πώς όμως αυτός ο άγνωστος 35χρονος, κατάφερε μέσα σε μερικές μέρες να φέρει τα πάνω-κάτω στον ΣΥΡΙΖΑ και ένα πολύ μεγάλο μέρος των πολιτών, ανεξαρτήτως κομματικής προέλευσης να ασχολείται με το πρόσωπό του;
Αναμφίβολα, δεν έφταναν μόνο τα άρτια βίντεο, που κυκλοφόρησαν στα social media για να τον καταστήσουν διεκδικητή της ηγεσίας του κόμματος και μεγάλο αντίπαλο της Έφης Αχτσιόγλου, που ήταν το αδιαφιλονίκητο φαβορί μέχρι τότε. Γιατί αν ήταν έτσι οι influencers θα κυριαρχούσαν στην πολιτική ζωή.
Μόλις είπα ότι η δικαιοσύνη είναι ο μεγάλος ασθενής, η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων εξέδωσε ανακοίνωση εναντίον μου.
Λυπάμαι για την πράξη.
Αλλά παράλληλα χαίρομαι που υπάρχει ακόμα το συνδικαλιστικό όργανο των δικαστών, που θεωρούσα ότι είχε αυτοκαταργηθεί εδώ και 4 χρόνια. pic.twitter.com/xdz7v2n1YN— Stefanos Kasselakis – Στέφανος Κασσελάκης (@skasselakis) September 15, 2023
Οι αναζητήσεις
Εδώ ίσχυσε ο απαράβατος κανόνας της φύσης και της πολιτικής, ότι απεχθάνονται το κενό. Γενεσιουργός αιτία λοιπόν, της εκτίναξης Κασσελάκη, ήταν οι αναζητήσεις και οι ανησυχίες κυρίως των προερχόμενων από το ΠΑΣΟΚ, που δεν είχαν πειστεί ότι κάποιος από τους τέσσερις αρχικούς υποψηφίους είχε τα φόντα να επαναφέρει τον ΣΥΡΙΖΑ σε τροχιά εξουσίας. Ασφαλώς, αν πίστευαν ότι, φερ΄ειπείν η Έφη Αχτσιόγλου θα μπορούσε να δώσει στον ΣΥΡΙΖΑ την χαμένη αίγλη του, δεν θα «ψάχνονταν» και θα απέκλειαν… νέες εισόδους. Αυτή η κρίσιμη μάζα, η οποία έχει DNA κόμματος εξουσίας, δεν βολευόταν με έναν συρρικνωμένο ΣΥΡΙΖΑ, που θα είχε… υποβιβαστεί στην κατηγορία των κομματικών σχηματισμών διαμαρτυρίας.
Επιπλέον, το ίδιο ακροατήριο επιθυμούσε διακαώς ριζικές αλλαγές, τομές στην αναχρονιστική κομματική οργάνωση, για την θεραπεία διαχρονικών αγκυλώσεων και την άρση πακτωμένων εμποδίων. Μετασχηματισμό, όμως που δεν θα ήταν ρεαλιστικό να περιμένει κάποιος από υποψηφίους με κομματικά βαρίδια.
«Μαύρη γάτα, άσπρη γάτα»
Με αυτό το υπόβαθρο, η φωτεινή, σύγχρονη, διαφορετική και επικοινωνιακά άψογη παρουσία του Στ. Κασσελάκη, απέσπασε αμέσως την προσοχή όσων μελών και φίλων αναζητούσαν έναν ηγέτη ικανό για το μεγάλο come back. Και στη συνέχεια το ενδιαφέρον μετεξελίχθηκε σε ρεύμα, συμπαρασύροντας και κόσμο εκτός του κομματικού πλαισίου, που ο ξύλινος λόγος και τα αριστερόμετρα τον κρατούσαν σε απόσταση από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Οι πολυάριθμοι υποστηρικτές του πλέον τον βλέπουν ως τον νέο, άφθαρτο πολιτικό, που είναι ικανός να αντιμετωπίσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Δεν είναι τυχαίο ότι στην τελευταία δημοσκόπηση της Metron Analysis ο Στ. Κασσελάκης προηγείται με μεγάλη διαφορά ως ο υποψήφιος, που μπορεί να αυξήσει τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ, να βελτιώσει την εικόνα και τον λόγο του κόμματος και να σταθεί απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Και αν στις εκλογές της Κυριακής κυριαρχήσει στους ψηφοφόρους το πνεύμα του ρητού, του Ντενγκ Σιαοπίνγκ «άσπρη γάτα, μαύρη γάτα, αρκεί να πιάνει ποντίκια», τότε οι πιθανότητες να αναδειχθεί νικητής πολλαπλασιάζονται.
Ποιοι στηρίζουν
Στο ξεπέταγμα του 35χρονου επιχειρηματία έπαιξε σημαντικό ρόλο η στήριξη του βουλευτή Χανίων Παύλου Πολάκη, που έχει ισχυρά ερείσματα στον κύκλο των δυνητικών ψηφοφόρων.
Επίσης, η πλειονότητα των υποστηρικτών του εντός κόμματος είναι πρώην προεδρικοί (με πρόεδρο τον Αλέξη Τσίπρα). Η συγκεκριμένη ομάδα εκτός των προαναφερθέντων κινήτρων, δεν θέλει στον προεδρικό θώκο την Έφη Αχτσιόγλου, θεωρώντας ότι στο πλαίσιο της «Ομπρέλας» υπονόμευσε τον Α. Τσίπρα.
Πάντως, ανεξαρτήτως αποτελέσματος, εδραιώνεται η άποψη πως ο Στέφανος Κασσελάκης δεν είναι διάττων αστέρας και ότι ήρθε για να μείνει στην πολιτική κονίστρα.