Eurobank: 700 «πάτησαν το κουμπί» της εξόδου- Ανακοίνωση του ΣΕΤΤ για την εθελούσια

Περίπου 700 τραπεζοϋπάλληλοι της Eurobank, σύμφωνα με πληροφορίες, δήλωσαν συμμετοχή στο πρόγραμμα οικειοθελούς αποχώρησης εργαζομένων της τράπεζας, που έκλεισε στα τέλη Φεβρουαρίου.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις συνδικαλιστικών κύκλων, η συμμετοχή στην εθελούσια ξεπέρασε ακόμα και τις προσδοκίες της διοίκησης της τράπεζας.
Ανακοίνωση με αφορμή την ολοκλήρωση του προγράμματος εθελούσιας εξόδου εργαζομένων εξέδωσε χθες (11/3) ο Σύλλογος Εργαζομένων Eurobank-Tαχυδρομικού Ταμιευτηρίου (ΣΕΤΤ), στην οποία αναφέρονται τα εξής:
«Μετά και την ολοκλήρωση της διεξαγωγής του προγράμματος οικειοθελούς αποχώρησης για τους εργαζόμενους της Τράπεζας, ως Σύλλογος θεωρούμε ανάγκη να παραθέσουμε κάποια βασικά συμπεράσματα.
Η μεγάλη συμμετοχή συναδέλφων στο πρόγραμμα της εθελούσιας, ξεπέρασε τις εκτιμήσεις όλων, συμπεριλαμβανομένης και της ίδιας της τράπεζας. Το ερώτημα βεβαίως που προκύπτει είναι αν αυτή η μεγάλη συμμετοχή θα έχει θετικό ή αρνητικό αντίκτυπο στη λειτουργία της τράπεζας αλλά και αν ενισχύει την αβεβαιότητα για το εργασιακό περιβάλλον στις τάξεις των τραπεζοϋπαλλήλων.
Σε μία περίοδο με μεγάλη κρίση ακρίβειας, με σφοδρή πίεση των εισοδημάτων, με απορυθμισμένες συνθήκες εργασίας στην αγορά, τελικά τι είναι αυτό που οδηγεί ένα τραπεζοϋπάλληλο να “πατήσει το κουμπί της εθελούσιας”;
Προφανώς για ένα ποσοστό που βρίσκεται πολύ κοντά στη συνταξιοδότηση η εθελούσια παρουσιάζεται ως ευκαιρία, αλλά για τους ηλικιακά νεότερους συναδέλφους, υπάρχουν συγκεκριμένοι λόγοι που απαιτούν επίλυση από την ίδια την Τράπεζα, ώστε να σταματήσει η εκροή αξιόλογου στελεχιακού δυναμικού.
Δεν εξηγείται το γεγονός ότι, σε μία τραπεζική επιχείρηση που ανθεί οικονομικά, οι συζητήσεις που κυριαρχούν μεταξύ του προσωπικού αποκαλύπτουν την απαισιοδοξία για το επαγγελματικό τους μέλλον. “Να φύγουμε γιατί δεν θα μας θέλει η τράπεζα σε λίγο καιρό”, “ Δεν υπάρχει καμία προοπτική και εξέλιξη στην εργασία μας”, “ Δεν αντέχω άλλο την ψυχολογική πίεση που μου ασκείται καθημερινά”, “ Οι απολαβές μου είναι λίγες για αυτό που προσφέρω και αποδίδω”, είναι κάποια ζητήματα που επικρατούν και προβληματίζουν τους εργαζομένους.
Ο Σύλλογος μας έχει αναδείξει όλους αυτούς τους λόγους μέσω των δημόσιων τοποθετήσεων μας, αλλά και η ίδια η Τράπεζα τους γνωρίζει μέσω των ερευνών που πραγματοποιεί. Θυμίζουμε ότι είχαμε ζητήσει την δημοσιοποίηση των στοιχείων της τελευταίας έρευνας “WeSay” που διεξήγαγε η Τράπεζα αλλά δεν υλοποιήθηκε ποτέ, όπως η ίδια είχε δεσμευθεί. Εμείς δεν θα πάψουμε λοιπόν να αναφερόμαστε στα ουσιώδη ζητήματα που απασχολούν τους συναδέλφους και τους οδηγούν στα όριά τους και στην έξοδο από την εργασία.
 • Οι καθηλωμένοι μισθοί και η άρνηση για οριζόντιες αυξήσεις που θα ενισχύσουν τα εισοδήματα και ιδιαίτερα των χαμηλόμισθων.
 • Η αφόρητη πίεση και η δυσβάσταχτη καθημερινότητα με τις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις.
 • Το εργασιακό mobbing και burnout που πολλές φορές συνδέεται με κακές συμπεριφορές.
 • Οι αδιαφανείς διαδικασίες εξέλιξης και προαγωγών, καθώς και τα δαιδαλώδη συστήματα αμοιβών.
 • Η έλλειψη προοπτικής στην εργασία και το επαγγελματικό μέλλον.
Συνάδελφοι,
Μέλημα μας είναι να αλλάξει αυτή η νοοτροπία και ο ανθρωποκεντρικός χαρακτήρας στην Τράπεζα να μην μένει στα λόγια αλλά να εφαρμόζεται και στην πράξη.
Μπροστά μας έχουμε μία περίοδο εξελίξεων, με το επόμενο σημαντικό ορόσημο, την υπογραφή της νέας επιχειρησιακής σύμβασης.
Ο Σύλλογός μας συμμετέχει ενεργά στο διάλογο και διεκδικεί:
 • Την προστασία της απασχόλησης και την προοπτική στον επαγγελματικό μας κλάδο.
 • Τη διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων μας.
 • Τη διεκδίκηση ουσιαστικών μισθολογικών αυξήσεων που θα ενισχύσουν τα εισοδήματα των
 • Την προστασία της οικογένειας και τη χορήγηση των ανάλογων επιδομάτων (Επίδομα
 • Γέννησης Τέκνων σε όλους τους συναδέλφους και Επίδομα Παιδικής Μέριμνας).
 • Την ανάγκη δημιουργίας καλύτερων συνθηκών στο εργασιακό περιβάλλον (καταπολέμηση εργασιακού mobbing με υιοθέτηση περαιτέρω ελεγκτικών μηχανισμών από μεριάς της Τράπεζας).
 • Την επίλυση των προβλημάτων της καθημερινότητας και της αλόγιστης πίεσης των εργαζόμενων.
Συνεχίζουμε δυναμικά την προσπάθεια με γνώμονα τα συμφέροντα των συναδέλφων μας που δίνουν τη μάχη στην πρώτη γραμμή και είμαστε δίπλα τους».