Έρευνα: Ποιος είναι ο κλάδος με τις μεγαλύτερες προοπτικές προσλήψεων στην Ελλάδα

Θετικές προοπτικές απασχόλησης για την ελληνική οικονομία, καταγράφει για το δ’ τρίμηνο του τρέχοντος έτους η Manpower. Την ίδια ώρα, η έρευνα αναδεικνύει και το πρόβλημα της εύρεσης ταλέντων, σε αρκετούς τομείς απασχόλησης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, παρά το γεγονός πως στην πληροφορική καταγράφεται το υψηλότερο ποσοστό θετικής προοπτικής στην απασχόληση (+32%), οι οκτώ στις δέκα επιχειρήσεις παραδέχονται το έλλειμμα εύρεσης ταλέντων. Το συγκεκριμένο ποσοστό ανέρχεται στο 96% των επιχειρήσεων, όταν πρόκειται για τον τομέα της ενέργειας.

Αναλυτικά, από την έρευνα προκύπτουν τα εξής στοιχεία:

  • Προοπτικές απασχόλησης στο +18% για το δ’ τρίμηνο του 2023.
  • Το 29% των εργοδοτών αναμένει αύξηση των απασχολούμενων. Το 17% προβλέπει μείωση και το 51% δεν περιμένει κάποια αλλαγή.
  • Στο +32% οι προοπτικές απασχόλησης για τον κλάδο της Πληροφορικής, το υψηλότερο από όλους του υπόλοιπους. Πρόκειται για πολύ υψηλό νούμερο, επειδή διαπιστώνεται ότι οκτώ στους δέκα εργοδότες που συμμετείχαν στην έρευνα αναφέρουν ότι αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην εύρεση ταλέντων στον κλάδο ΙΤ.
  • Ακολουθούν με +29% καταναλωτικά αγαθά και υπηρεσία (συμπεριλαμβάνεται και ο τουρισμός), με +28% οι βιοεπιστήμες και η υγεία και με +24% η ενέργεια και οι υπηρεσίες κοινής ωφέλειας. Ειδικά για τις βιοεπιστήμες διαπιστώνεται ότι το 84% των επιχειρήσεων δυσκολεύονται να βρουν τα κατάλληλα στελέχη. Στον τομέα της ενέργειας, το 96% όσων εργοδοτών συμμετείχαν στην έρευνα, παραδέχτηκε ότι δυσκολεύεται να βρει ταλέντα.
  • Στο +9% είναι η εκτίμηση για τις προοπτικές απασχόλησης σε μεταφορές και εφοδιαστική αλυσίδα και στο +3% για βιομηχανία και κατασκευές.
  • Αρνητικές προοπτικές απασχόλησης καταγράφονται για το δ’ τρίμηνο του τρέχοντος έτους στις υπηρεσίες επικοινωνίας (-6%) και στα χρηματοοικονομικά και κτηματομεσιτικά (-9%).
  • Σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, διαπιστώνεται ότι η πορεία στις προοπτικές απασχόλησης είναι οριακά ανοδική (+17% το γ’ τρίμηνο, +18% το δ’ τρίμηνο).
  • Σε επίπεδο περιφέρειας, η βόρειος Ελλάδα (+21%) καταγράφει αισιοδοξία ως προς τις προοπτικές προσλήψεων. Έπεται η Αττική (+18%), ενώ οι επιχειρήσεις από την υπόλοιπη χώρα θεωρούν ότι δεν θα προκύψει καμία ουσιώδης αλλαγή.
  • Οι εργοδότες μεσαίων επιχειρήσεων (50 – 249 εργαζόμενους), εμφανίζονται οι πιο αισιόδοξοι στην έρευνα, καθώς σε αυτή την κατηγορία φτάνει στο 33% η θετική προοπτική απασχόλησης. Είναι χαρακτηριστικό ότι, συγκριτικά με το προηγούμενο τρίμηνο, το συγκεκριμένο αποτέλεσμα είναι κατά 14 μονάδες μεγαλύτερο.
  • Από τις 41 χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα, η Ελλάδα βρίσκεται στην 8η θέση από το τέλος. Χειρότερες προοπτικές απασχόλησης κατέγραψαν μόνο η Ρουμανία (+18), η Πολωνία (+17%), η Σλοβακία (+15%), η Ουγγαρία (+13%), ενώ στις τρεις τελευταίες θέσεις ισοβαθμούν η Αργεντινή, η Τσεχία και η Ιαπωνία (+11%).
  • Η Ελλάδα υπολείπεται 12 ποσοστιαίες μονάδες από τον Παγκόσμιο Μέσο Όρο στις προοπτικές απασχόλησης (+30%).

Ο Χαράλαμπος Καζαντζίδης, διευθύνων σύμβουλος της ManpowerGroup Ελλάδας δήλωσε: «Οι προσδοκίες για την απασχόληση στην Ελλάδα παραμένουν σταθερές και με θετικό πρόσημο, δεδομένης της οικονομικής ανάκαμψης μετά την πανδημία, του ψηφιακού
μετασχηματισμού της Οικονομίας και της προσέλκυσης άμεσων ξένων επενδύσεων. Τα σκήπτρα στις προσδοκίες των εργοδοτών για αύξηση των προσλήψεων κρατά ο κλάδος της Πληροφορικής (+32) με την ψηφιοποίηση των επιχειρήσεων να έχει δημιουργήσει νέες ανάγκες για τεχνολογικές λύσεις και να έχει αναδείξει νέες ευκαιρίες απασχόλησης. Η μεγαλύτερη αύξηση προοπτικών απασχόλησης εντοπίζεται στους οργανισμούς που ανήκουν στην υποκατηγορία του «Επικοινωνιακού Εξοπλισμού» (+75%), ενώ ακολουθούν άλλοι υποκλάδοι IT (+50%), Software (+33%) και υπηρεσίες IT (+25%)».