Έρχεται νέο κύμα ανατιμήσεων σε τρόφιμα από την καταστροφή στον θεσσαλικό κάμπο-Ποια θα ανέβουν έως 30%

Με το μέγεθος της καταστροφής από τις πλημμύρες στην γεωργία και κτηνοτροφία, στον θεσσαλικό κάμπο, ο οποίος είναι ο βασικός τροφοδότης του πρωτογενούς τομέα της χώρας μας, να είναι ασύλληπτο, οι παράγοντες της αγοράς αναμένουν ελλείψεις και νέο ράλι τιμών σε τρόφιμα, που ήδη βρίσκονται στα ύψη.  

Έτσι οι καταναλωτές, που ήδη δοκιμάζονται από την ακρίβεια, θα πρέπει να προετοιμάζονται για νέο σοκ στο ράφι το επόμενο διάστημα.

Η εικόνα της καταστροφής θα σχηματίζεται σταδιακά με το αποστράγγισμα των τεράστιων όγκων από λασπόνερα που έχουν «βουλιάξει» τον θεσσαλικό κάμπο. Ωστόσο, ήδη φαίνεται να είναι αποκαρδιωτική, καθώς εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα φυτικής παραγωγής, άγνωστος ακόμη αριθμός παραγωγικών ζώων, αποθήκες με προϊόντα και λοιπός μηχανολογικός εξοπλισμός και εγκαταστάσεις βρίσκονται ακόμα θαμμένα στις λάσπες. Οι πρώτες εκτιμήσεις αναφέρονται σε βιβλική καταστροφή, που προσεγγίζει το 1 εκατ. στρέμματα σε δήμους της Θεσσαλίας.

Ελλείψεις και αυξήσεις 

Επακόλουθα, αναμένονται τις επόμενες εβδομάδες ελλείψεις σε διατροφικά προϊόντα, γεγονός που θα οδηγήσει σε αύξηση των εισαγωγών και αναπόφευκτα σε αύξηση και των τιμών.

Οι πρώτες εκτιμήσεις τοποθετούν τοποθετούν το ύψος των ανατιμήσεων σε βασικά προϊόντα διατροφής, όπως το γάλα, τα τυροκομικά, τα όσπρια, τα ζυμαρικά, το κρέας, τα φρούτα και τα λαχανικά, να κυμαίνεται από 15% έως 30% το προσεχές διάστημα.

Ειδικότερα, σε πρώτη φάση η αγορά εκτιμά ότι το ποσοστό των ανατιμήσεων στα νωπά οπωροκηπευτικά και φρούτα, τα όσπρια και το κρέας θα διαμορφωθεί στο 15%-30%, καθώς η τιμή στις φακές αναμένεται να φτάσει μέχρι και τα 4 ευρώ/κιλό από 3 ευρώ, στα φασολάκια τα 5 ευρώ από 4 ευρώ, στο μοσχάρι στα 12,5 ευρώ το κιλό από 11 ευρώ, ενώ το αρνί στα 14 ευρώ το κιλό από 12 ευρώ.

Το κοντέρ στο κόστος έχει ήδη ξεκινήσει να «τρέχει» εξαιτίας της αδυναμίας τροφοδοσίας της αγοράς, καθώς ακόμα και οι ποσότητες προϊόντων από τον κάμπο που έχουν σωθεί ή δεν κινδύνεψαν από την πλημμύρα δεν μπορούν να διατεθούν σε χονδρική και λιανική δεδομένου ότι δεν υπάρχει οδικό δίκτυο και εν γένει πρόσβαση σε πολλές περιοχές της Θεσσαλίας.

Στα ύψη οι τιμές των τροφίμων 

Αξίζει να σημειωθεί, ότι οι τιμές των τροφίμων στην Ελλάδα είναι στα ύψη και προ της καταστροφής στον θεσσαλικό κάμπο. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ τον Αύγουστο ο πληθωρισμός κατέγραψε νέα άνοδο 2,7%, με το μεγαλύτερο πρόβλημα να βρίσκεται στις τιμές των τροφίμων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, για τον περασμένο μήνα όλο και πιο εμφανής είναι η αύξηση των τιμών στα τρόφιμα. Στις πέντε πρώτες θέσεις με τις μεγαλύτερες αυξήσεις σε ετήσια βάση είναι τα λαχανικά 17,6%, το μεταλλικό νερό-αναψυκτικά και χυμοί 14,4%, λοιπά τρόφιμα 12,4%,έλαια-λίπη 12%, τα γαλακτοκομικά & αυγά 11,9%

Επίσης, σύμφωνα με έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού, η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη θέση της ακρίβειας στην κατηγορία τροφίμων γάλα – τυρί αυγά μεταξύ των 27 χωρών της ΕΕ, με βάση την αγοραστική δύναμη. Σε υψηλά γενικά επίπεδα βρίσκονται και οι τιμές των λοιπών τροφίμων, σύμφωνα με την ίδια έρευνα.