Έρχεται διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ;

Άκης Κυριακόπουλος

«Δεν θα πλήξετε», με αυτές τις λέξεις έκλεισε την ολιγόλεπτη συζήτησή του με δημοσιογράφους στη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας μετά τη συνάντησή του με τον διάδοχό του στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανο Κασσελάκη.

Ο πρώην πρωθυπουργός προέβλεψε λοιπόν, ένα διάστημα με πολλά ενδιαφέροντα γεγονότα στον ΣΥΡΙΖΑ. Και το κρίσιμο ερώτημα  που γεννάται, είναι αν σε αυτά θα περιλαμβάνεται και η διάσπαση του κόμματος.

Η ατμόσφαιρα στον ΣΥΡΙΖΑ μυρίζει μπαρούτι, με τους ηττημένους της εκλογικής αναμέτρησης, να μην μπορούν να χωνέψουν, ότι  έχασαν το κόμμα μέσα από τα χέρια τους. Και η μεγάλη απογοήτευση οδηγεί σε ακραίες αντιδράσεις. Όπως η σημερινή επίθεση του Νίκου Φίλη κατά του Στέφανου Κασσελάκη και του Αλέξη Τσίπρα. Για τον  νέο πρόεδρο ο πρώην υπουργός δήλωσε:

 «Δεν είναι φαινόμενο ενός μήνα ο Στέφανος Κασσελάκης. Είναι το φαινόμενο της μεταπολιτικής, το θέαμα και όχι η ουσία, κάτι σαν Πέπε Γκρίλο στην Ιταλία ή ακόμη χειρότερα είδα τον λόγο, την εκφορά του λόγου του κ. Κασσελάκη και έχει ύφος Τραμπ, όχι ουσία, αλλά ύφος ίδιο με το Τραμπ, ότι “δεν με νοιάζει τι λένε οι άλλοι, είμαστε “εγώ και ο λαός”».

Ενώ «στόλισε» και τον Αλέξη Τσίπρα: «Ευθυνόμαστε όλοι για την ήττα, ο καθένας στο μέτρο του. Καθοριστική ήταν η συμβολή Τσίπρα στην πτώση του κόμματος, όπως και στην άνοδο του, δεν παραγνωρίζω τίποτα. Υπήρξε επιλογή διάλυσης της ταυτότητας του κόμματος από τον Τσίπρα, επιλογή του Τσίπρα ήταν να υπάρξει αμφισβήτηση της εμπιστοσύνης από την κοινωνία».

Η διάσπαση του 2015

Μπορεί τέτοιες «εκρήξεις» να αποτελούν προανάκρουσμα διάσπασης του κόμματος;

Κατ΄ αρχάς ας ξεκαθαρίσουμε τι λογίζεται διάσπαση. Σίγουρα δεν είναι οι μεμονωμένες αποχωρήσεις μελών και στελεχών, που δεν βλέπουν να έχουν θέση στον νέο ΣΥΡΙΖΑ. Διάσπαση ήταν αυτή που σημειώθηκε στα τέλη Αυγούστου του 2015. Τότε μετά την ψήφιση του τρίτου μνημονίου και την παραίτηση της κυβέρνησης Τσίπρα, αποχώρησαν 25 βουλευτές, με προεξάρχοντες τους Παναγιώτη Λαφαζάνη, Κώστα Ήσυχο, Δημήτρη Στρατούλη και Στάθη Λεουτσάκο, σχηματίζοντας νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα. Ταυτόχρονα αποχώρησαν 53 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ. Προέρχονταν κυρίως από την Αριστερή Πλατφόρμα, που τότε ήλεγχε ίσως και πάνω από το 50% των κομματικών οργανώσεων. Οι αποχωρήσαντες δημιούργησαν το κόμμα «Λαϊκή Ενότητα», το οποίο κατήλθε στις εκλογές του Σεπτεμβρίου –συνεργαζόμενο, μεταξύ άλλων με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου και τον Αλέκο Αλαβάνο- που δεν κατόρθωσε να μπεί στη Βουλή λαμβάνοντας 2,86% έναντι 35,46% του ΣΥΡΙΖΑ.

Το επικρατέστερο σενάριο

Με όχι μακρινή λοιπόν μια διάσπαση και την παταγώδη εκλογική αποτυχίας του κομματικού μηχανισμού που προήλθε από αυτή, το remake δεν θεωρείται πιθανό στην παρούσα τουλάχιστον φάση.

Η… αντιπολίτευση φαίνεται ότι θα απέχει από την δραστηριότητα του κόμματος υπό τη νέα ηγεσία (τον δρόμο έδειξε η Έφη Αχτσιόγλου αποφεύγοντας να πάρει κάποια θέση ευθύνης, επικαλούμενη έλλειψη… ενέργειας, στη συνάντησή της με τον Στέφανο Κασσελάκη) και ταυτόχρονα θα οργανώνεται μια συντονισμένη αντίδραση για το συνέδριο, που έχει τοποθετηθεί αρχικά τον Νοέμβριο, αλλά είναι πιθανόν να μετακινηθεί. Και βεβαίως δεν θα λείπουν τα πυρά από διάφορα πρόσωπα.

Προς το παρόν η Κουμουνδούρου δεν δείχνει διατεθειμένη να απαντήσει στις  βολές. Άλλωστε εκτιμά ότι όταν προέρχονται από πρόσωπα με αρνητική φόρτιση δεν είναι αποτελεσματικές.

Ωστόσο, αν ξεπεραστούν κάποια όρια, δεν αποκλείεται να αναληφθεί δράση… Ο Ευάγγελος Αποστολάκης, στενός συνεργάτης του Στέφανου Κασσελάκη έστειλε μήνυμα λέγοντας:  «Ο ΣΥΡΙΖΑ θα λειτουργεί σαν κόμμα. Ούτε τάσεις, ούτε φατρίες, ούτε επαναστάσεις, ούτε εσωτερική αντιπολίτευση. Όποιος είναι δίπλα σε αυτές τις θέσεις, όποιος θέλει να βοηθήσει, εδώ υπάρχει πεδίο να προχωρήσουμε. Όποιος δεν θέλει, ας κάτσει στην άκρη».

Πάντως, όλα αναμένεται να κριθούν στις ευρωεκλογές του επόμενου Ιουνίου. Αν τότε ο ΣΥΡΙΖΑ ενισχυθεί, η νέα ηγεσία θα ισχυροποιηθεί, επιτυγχάνοντας τον βασικό στόχο να ξαναμπεί το κόμμα σε τροχιά εξουσίας και παράλληλα η αντιπολίτευση θα αποδυναμωθεί. Σε διαφορετική περίπτωση όλα θα είναι ανοιχτά.