Επιστολή Χαρίτση σε ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ & Πλ. Ελευθερίας για το Παλαιστινιακό

Κάλεσμα σε συμπορεύση για το Παλαιστινιακό απευθύνει ο πρόεδρος της ΚΟ της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης, στα κόμματα της «δημοκρατικής αντιπολίτευσης».

Συγκεκριμένα, μέσω επιστολής του στους προέδρους των Κοινοβουλευτικών Ομάδων του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ, του ΚΚΕ και της Πλεύσης Ελευθερίας, ζητά:

  • Διεξαγωγή προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή με θέμα τις διεθνείς πρωτοβουλίες που θα αναλάβει η χώρα μας για την άμεση κατάπαυση του πυρός.
  • Αναγνώριση του Κράτους της Παλαιστίνης κατ’ εφαρμογή της ομόφωνης απόφασης της Βουλής των Ελλήνων του 2015.
  • Άμεση σύγκληση Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών υπό την Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
  • Να ζητήσει η κυβέρνηση την σύγκληση Έκτακτης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.
  • Άμεση επιστροφή της φρεγάτας «ΥΔΡΑ» από την Ερυθρά Θάλασσα.

Ο κ. Χαρίτσης ναφέρει πως «η Ελλάδα οφείλει να πρωταγωνιστήσει σε μια διεθνή πρωτοβουλία που θα βάλει φραγμό στην απόφαση της κυβέρνησης Νετανιάχου να κλιμακώσει την εισβολή στα παλαιστινιακά εδάφη. Εξέλιξη που νομοτελειακά σημαίνει εκδίωξη του άμαχου πληθυσμού και ανυπολόγιστο αριθμό θυμάτων. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να συνεχίσει να παίζει τον ρόλο του Πόντιου Πιλάτου, όταν χώρες όπως η Αίγυπτος και το Κατάρ αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες για την επανέναρξη των διπλωματικών διαπραγματεύσεων. Οφείλει να απαιτήσει την άμεση κατάπαυση του πυρός και τη διακοπή οποιασδήποτε μορφής πολεμικών επιχειρήσεων.

Επίσης, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει άμεσα να προβεί σε όλες τις απαραίτητες διαδικασίες προκειμένου να αναγνωριστεί το Κράτος της Παλαιστίνης, στη βάση της ομόφωνης απόφασης της Βουλής των Ελλήνων του 2015. Θα πρέπει, επίσης, να συντονίσει τις ενέργειές της με τις κυβερνήσεις της Ισπανίας, της Ιρλανδίας και της Μάλτας που έχουν εκδηλώσει αντίστοιχη πρόθεση και να εργαστεί για την αναγνώριση παλαιστινιακού Κράτους από την ΕΕ».