Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο: Επιχειρηματική αποστολή σε 4 χώρες της Λ. Αμερικής

Οι ευκαιρίες που προσφέρουν οι αγορές της Λατινικής Αμερικής στους τομείς των αγροτικών προϊόντων, των φαρμάκων, των τεχνολογιών, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, των κατασκευαστικών έργων και του τουρισμού, παρουσιάστηκαν σε δύο ενημερωτικές Ημερίδες, που οργάνωσαν προημερών το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, σε συνεργασία με το Επιχειρηματικό Συμβούλιο Ελλάδας-Λατινικής Αμερικής.

Οι δύο ημερίδες πραγματοποιήθηκαν εν όψει επιχειρηματικής αποστολής που προγραμματίζεται για τον προσεχή Νοέμβριο σε τέσσερις χώρες της Λατινικής Αμερικής και συγκεκριμένα στη Βραζιλία, την Αργεντινή, το Μεξικό και την Κολομβία, από το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο και το Επιχειρηματικό Συμβούλιο Ελλάδας-Λατινικής Αμερικής. Στόχος της εν λόγω πρωτοβουλίας είναι να δοθεί η ευκαιρία σε ελληνικές εταιρείες να έχουν σειρά στοχευμένων Β2Β συναντήσεων ώστε να διερευνήσουν τις δυνατότητες σύναψης συμφωνιών για εξαγωγές ή άλλες επιχειρηματικές κινήσεις.

Η πρώτη ημερίδα έλαβε χώρα στην Αθήνα από κοινού με το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών και το Enterprise Europe Network και την παρακολούθησαν 60 στελέχη εταιριών και η δεύτερη στη Θεσσαλονίκη από κοινού με το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Ελλάδος και τον Σύνδεσμο Εξαγωγέων με την παρουσία 50 στελεχών εξαγωγικών επιχειρήσεων της Βόρειας Ελλάδας.

Στις Ημερίδες έγιναν παρουσιάσεις της Βραζιλίας, του Μεξικού, της Αργεντινής, του Περού, της Χιλής, του Εκουαδόρ και της Ουρουγουάης, με αναλυτικά στοιχεία για την οικονομία και το επιχειρηματικό περιβάλλον, τα αναπτυξιακά έργα που υλοποιούνται και προγραμματίζονται, τους κλάδους με προοπτική ανάπτυξης και τους τομείς όπου υπάρχουν ευκαιρίες για ελληνικές επιχειρήσεις. Επίσης, έγινε παρουσίαση για την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων και την κατοχύρωση εμπορικών σημάτων, ενώ η εταιρεία τεχνολογίας OKTO με επιτυχημένη παρουσία σε πολλές από αυτές τις χώρες, μοιράστηκε χρήσιμες εμπειρίες και έδωσε πρακτικές συμβουλές και κατευθύνσεις για την επιχειρηματική προσέγγιση των αγορών αυτών.

Οι Λατινοαμερικάνικες χώρες των 600 εκατομμυρίων καταναλωτών έχουν φανεί ανθεκτικές στην οικονομική κρίση. Ορισμένες εξ αυτών σημειώνουν αξιόλογους ρυθμούς ανάπτυξης, οι εισαγωγές σε πολλά προϊόντα από Ε.Ε. κερδίζουν σταθερά έδαφος, οι ανάγκες σε νέες υποδομές ή σε αναβάθμιση υφιστάμενων υποδομών, σε ψηφιακή τεχνολογία, σε ενεργειακά έργα ανοίγουν πρόσφορο πεδίο για  δράση, ενώ τα επόμενα χρόνια αναμένεται να πραγματοποιηθούν μεγάλες επενδύσεις σε έργα διαχείρισης υδάτινων πόρων, δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης, υπηρεσιών υγείας και ψηφιακής διακυβέρνησης.

Ο  Γενικός Διευθυντής & Μέλος του Δ.Σ. του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, Δρ. Αθανάσιος Κελέμης, δήλωσε ότι «το Επιμελητήριο στήνει γέφυρες επιχειρηματικής δικτύωσης σε κάθε περιοχή που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τις ελληνικές εταιρείες, προσφέροντας πλέγμα ολοκληρωμένων υπηρεσιών ενημέρωσης και πρόσβασης στις τοπικές επιχειρηματικές κοινότητες, αξιοποιώντας το παγκόσμιο Δίκτυο Γερμανικών Επιμελητηρίων. Δίνει το παρόν με ουσιαστικές δράσεις εξωστρέφειας στηρίζοντας τις προσπάθειες των μελών του για είσοδο και παρουσία σε μεγάλες και αναπτυσσόμενες αγορές, όπως είναι η Λατινική Αμερική».

Ο Πρόεδρος του Επιχειρηματικού Συμβουλίου Ελλάδας-Λατινικής Αμερικής, κ. Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, σχολίασε ότι «στις Λατινοαμερικάνικες αγορές το ελληνικό επιχειρείν θα βρει έδαφος φιλικό και πρόσφορο, οι χώρες αυτές είναι σε φάση ανάπτυξης και εκσυγχρονισμού, αναζητούν νέες τεχνολογίες, προωθούν την ψηφιοποίηση στη λειτουργία του κράτους, καλωσορίζουν ποιοτικά προϊόντα από την Ευρώπη, υλοποιούν πληθώρα νέων έργων υποδομών, ενέργειας, περιβαλλοντικής διαχείρισης, έχουν αξιόλογο ανθρώπινο δυναμικό. Όσες ελληνικές επιχειρήσεις τις βάλουν στο ραντάρ τους με στρατηγική, μακροπρόθεσμο πλάνο και επιμονή μπορούν να αποκομίσουν σημαντικά οφέλη σε μία δυναμική αγορά 600 εκ. καταναλωτών».