Εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ: Ένας συν τέσσερις λόγοι που εκτόξευσαν τη συμμετοχή

Άκης Κυριακόπουλος 

Στις αρχές Σεπτεμβρίου, όταν μόνο τα πρόδρομα φαινόμενα της καταιγίδας «Κασσελάκης», είχαν γίνει ορατά, ρώτησα υψηλόβαθμο στέλεχος της Κουμουνδούρου, για τις εκτιμήσεις του σχετικά με τη συμμετοχή στις εσωκομματικές εκλογές. «Θα είμαστε πολύ ευχαριστημένοι αν φτάσουμε τις 50.000», μου απάντησε χωρίς περιστροφές.

Και αίφνης από τους 50.000, στην  καλύτερη περίπτωση, οι ψηφίσαντες εκτοξεύτηκαν στους 149.000 (τριπλασιασμός). Στα επίπεδα των προηγούμενων εσωκομματικών, του Μαΐου 2022. Τότε που θεωρητικά ο ΣΥΡΙΖΑ διεκδικούσε την επάνοδο στην εξουσία με αδιαμφισβήτητο ηγέτη τον Αλέξη Τσίπρα. Ενώ στις 17 Σεπτεμβρίου ο ΣΥΡΙΖΑ προερχόταν από μια εκλογική καθίζηση, με ταυτόχρονη ισχυροποίηση – σε σημείο παντοδυναμίας- της ΝΔ, οπότε η φθίνουσα συμμετοχή θα ήταν η πιο κοντινή στην πολιτική λογική εκδοχή.

Η καταιγίδα «Κασσελάκης»

Τι συνέβη λοιπόν και ο ΣΥΡΙΖΑ βγήκε από το πολιτικό κώμα, καταφέρνοντας μάλιστα να προσελκύσει και 40.000 νέα μέλη; Ο πρώτος λόγος είναι προφανής και ο κύριος. Η καταιγιστική είσοδος του Στέφανου Κασσελάκη. Με τη σύγχρονη, φωτεινή, ελπιδοφόρα, παρουσία του, έπεισε σε πολύ σύντομο χρόνο ότι μπορεί να αποτελέσει τον ηγέτη, που θα επαναφέρει τον ΣΥΡΙΖΑ σε τροχιά εξουσίας και να αναμετρηθεί  στα ίσα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Οι ελπίδες για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ, που αναπτέρωσε ο 35χρονος επιχειρηματίας, κινητοποίησαν χιλιάδες μέλη του κόμματος, τα οποία θα απείχαν, ενώ οδήγησαν σε εγγραφή πολυάριθμους πολίτες, που δεν πλησίαζαν.

Υπάρχουν όμως και άλλοι τέσσερις λόγοι, που συνέβαλαν στην απρόσμενη εκλογική συμμετοχή:

  1. Ένα σημαντικό κομμάτι μελών προσήλθε, για να αξιώσει με την ψήφο του τον ριζικό μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ και να αποδοκιμάσει την κομματική γραφειοκρατία. Αυτοί οι ψηφοφόροι στην συντριπτική πλειοψηφία τους στράφηκαν προς τον Σ. Κασσελάκη, καθώς είναι εκτός του στενού κομματικού χώρου και άρα δεν έχει κόλληματα για τις αναγκαίες τομές. 
  2. Αρκετοί ψήφισαν για να τιμωρήσουν όσους θεώρησαν ότι υπονόμευσαν τον Αλέξη  Τσίπρα. Και αυτή η ομάδα κατευθύνθηκε στον Σ. Κασσελάκη.
  3. Ο ανταγωνισμός, που προκάλεσε η είσοδος του 35χρονου επιχειρηματία ευνόησε τη συμμετοχή, καθώς πριν η Έφη Αχτσιόγλου ήταν το αδιαφιλονίκητο φαβορί και το ενδιαφέρον για τη διαδικασία περιορισμένο.
  4. Ορισμένοι πολίτες έκριναν ότι έπρεπε να ενισχύσουν τον ΣΥΡΙΖΑ με την εγγραφή τους και τη συμμετοχή στην ψηφοφορία, ως αντίδραση σε επιλογές και χειρισμούς της κυβέρνησης Μητσοτάκη, η οποία ξεκίνησε απογοητευτικά τη νέα τετραετία.