Εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ: Σε εξέλιξη η διαδικασία-Ποιοι έχουν δικαίωμα ψήφου

Οι κάλπες, του δεύτερου γύρου για την εκλογή του νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ άνοιξαν στις 8 το πρωί και θα κλείσουν στις 8 το βράδυ, με τα μέλη του κόμματος- παλιά και νέα- να έχουν να επιλέξουν μεταξύ του Στέφανου Κασσελάκη και της Έφης Αχτσιόγλου.

Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη Κυριακή που ψήφισαν 148.800 άτομα, o Στέφανος Κασσελάκης συγκέντρωσε ποσοστό 44,91% (66.156 ψήφους) έναντι 36,18% (53.292 ψήφοι) της Έφης Αχτσιόγλου.

Τις οδηγίες για την εκλογή της Κυριακής στον ΣΥΡΙΖΑ, για ανάδειξη νέου προέδρου, έδωσε με ανακοίνωσή της η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή των Εκλογών.

Στην ανακοίνωση αναφέρει:

«Όσα πρέπει να ξέρετε για τις εκλογές ανάδειξης Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στις 24 Σεπτεμβρίου 2023»

Την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου πραγματοποιούνται οι επαναληπτικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία για την ανάδειξη Προέδρου. Οι κάλπες θα ανοίξουν στις 8:00 π.μ. και θα κλείσουν στις 8:00 μ.μ..

Αναλυτικά όλα όσα θέλετε να ξέρετε για τη διαδικασία:

1. Πότε ψηφίζω;

Την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου, από τις 8:00 π.μ. μέχρι και τις 8:00 μ.μ.

2. Πού ψηφίζω;

Έχουν οριστεί 538 εκλογικά τμήματα σε όλη τη χώρα. Μπορείτε να τα βρείτε στη διεύθυνση https://vote.syriza.gr/mathe-poy-psifizeis/

3. Ποιοι έχουν δικαίωμα ψήφου;

Δικαίωμα ψήφου έχουν όσοι και όσες ψήφισαν στις εκλογές της 17ης Σεπτεμβρίου 2023 και όσοι και όσες είναι μέλη του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και είναι καταχωρημένοι στο μητρώο μελών. Νέα μέλη δεν έχουν δικαίωμα εγγραφής και ψήφου.

4. Πως ψηφίζω από το εξωτερικό;

Για τους κατοίκους του εξωτερικού, η ψηφοφορία θα διεξαχθεί ηλεκτρονικά την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2023 από ώρα 0:00 (μεσάνυχτα Σαββάτου προς Κυριακή) μέχρι τις 8:00 μ.μ. της Κυριακής 24 Σεπτεμβρίου. Δικαίωμα ψήφου έχουν τα εγγεγραμμένα μέλη και όσα είχαν εγγραφεί στον i-syriza μέχρι και Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου 2023.

5. Τι πρέπει να έχω μαζί μου;

Αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο ή δίπλωμα οδήγησης ή Βιβλιάριο Υγείας ή ‘Αδεια Διαμονής ή Visa ή Μπλε Βεβαίωση.

6. Για τη συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία, οι ψηφοφόροι καλούνται να καταβάλουν εκλογική συνδρομή 2 ευρώ. Εξαιρούνται οι άνεργοι και οι νέοι και νέες έως 30 ετών καθώς και εκλογείς που δεν μπορούν να καταβάλουν το ποσό αυτό.​

Πιο γρήγορα η διαδικασία 

Ο πρόεδρος της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής και καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Γιάννης Δρόσος, δήλωσε για την εκλογική διαδικασία: «Το μητρώο μελών, παλαιών και νέων, πλησιάζει τις 180.000. Από αυτά ψήφισαν 148.000, εκ των οποίων τα παλαιά μέλη είναι περίπου 105.000»  Ανέφερε ακόμα ότι έχουν προβλεφθεί περισσότερα τάμπλετ για τα εκλογικά τμήματα προκειμένου να διευκολυνθεί η δουλειά των εφορευτικών επιτροπών και να αποφευχθούν οι μεγάλες ουρές. Σημείωσε δε, πως αυτή τη φορά δεν θα χρειάζεται να συμπληρωθούν οι σχετικές φόρμες με τα στοιχεία των μελών, οπότε η διαδικασία θα κινηθεί γρηγορότερα.