Δύο παραιτήσεις υπουργών σε ενάμιση μήνα-Ο τρίτος που είναι στο στόχαστρο του Μαξίμου

Δύο παραιτηθέντες (ή αποπεμφθέντες κατά άλλους) υπουργοί μέσα σε ενάμιση μήνα- στην αρχή της κυβέρνησης Μητσοτάκη στη νέα τετραετία- αναμφίβολα είναι ασυνήθιστη «επίδοση» για την ελληνική πολιτική πραγματικότητα.

Υπενθυμίζεται, ότι η αρχή έγινε στις 28 Ιουλίου, με την έξοδο του τότε υπουργού Προστασίας του Πολίτη,  Νότη Μηταράκη, για τις διακοπές του εν μέσω καταστροφικών πυρκαγιών. Ακολούθησε χθες (11/9) ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, που παραιτήθηκε από υπουργός Ναυτιλίας, για τον δραματικό θάνατο του 36χρονου Αντώνη Καργιώτη, στο λιμάνι του Πειραιά.

Πολιτικοί παράγοντες συγκλίνουν στην άποψη ότι οι καρατομήσεις κυβερνητικών στελεχών, που προκαλούν την κοινή γνώμη εξυπηρετούν την κυβέρνηση. Και αυτό γιατί αφενός ενισχύεται το ηγετικό προφίλ του Κυριάκου Μητσοτάκη με την άποψη ότι «δεν σηκώνει μύγα στο σπαθί της» να εμπεδώνεται και αφετέρου σε περιπτώσεις κρίσεων δίνεται διέξοδος εκτόνωσης της κοινωνικής οργής, με προστατευμένο από τις πολιτικές ευθύνες τον πρωθυπουργό.

Τρίτος υπουργός στο στόχαστρο

Το ερώτημα είναι πλέον αν υπάρχει και άλλος υπουργός που να έχει μπει στο στόχαστρο του Μαξίμου. Η απάντηση είναι «ναι» και σύμφωνα με πληροφορίες που διακινούνται στα δημοσιογραφικά γραφεία πρόκειται για τον υπουργό Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια. Το πρωθυπουργικό επιτελείο φέρεται να μην είναι ικανοποιημένο με τις επιδόσεις της Πολιτικής Προστασίας, τόσο στις πυρκαγιές, όσο και τις πλημμύρες και πιθανολογείται νέα παρέμβασή του το επόμενο διάστημα. Βεβαίως, η περίπτωση Κικίλια είναι πιό δύσκολη για το Μαξίμου, καθώς ο σημερινός υπουργός Πολιτικής Προστασίας έχει υπουργικό θώκο στις κυβερνήσεις της ΝΔ από το 2014 (κυβέρνηση Σαμαρά).

Πάντως, τις νέες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα άφησε ανοιχτές χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, ο οποίος στο briefing των πολιτικών συντακτών δήλωσε χαρακτηριστικά: «Μηδενός εξαιρουμένου όλοι αξιολογούμαστε καθημερινά, άρα αυτό σημαίνει ότι κάτι τέτοιο είναι μια διαρκής διαδικασία».

Α.Κ.