«Χρυσάφι» το ελαιόλαδο-Γιατί εκτινάχθηκαν οι τιμές άνω του 100%

Στα ύψη έχουν εκτοξευθεί τελευταία οι τιμές του ελαιολάδου ακόμα και στη χώρα μας, παρότι έχει μεγάλη ελαιοπαραγωγή. Οι νέες τσουχτερές τιμές ελαιολάδου έχουν περάσει ήδη στην αγορά με τον τενεκέ, ενώ φαίνεται ότι οι αυξήσεις δεν θα σταματήσουν εδώ.

Τον Σεπτέμβριο σε παγκόσμιο επίπεδο οι τιμές του ελαιολάδου εκτοξεύτηκαν σε νέα επίπεδα ρεκόρ, καθώς οι έντονες ξηρασίες στις μεγάλες χώρες παραγωγής περιορίζουν τις προμήθειες.

Για τον τρέχοντα μήνα οι τιμές του ελαιολάδου έχουν ανέλθει στα 8.900 δολάρια ανά τόνο, με το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA) να αποδίδει την εξέλιξη στον «εξαιρετικά ξηρό καιρό». Ήδη, η μέση τιμή τον Αύγουστο ήταν 130% υψηλότερη σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος και δεν έδειξε «ενδείξεις χαλάρωσης», ανέφερε το USDA.

Ξηρασία στην Ισπανία, μείωση εξαγωγών από Τουρκία 

Η Ισπανία, ο μεγαλύτερος παραγωγός και εξαγωγέας ελαιολάδου στον κόσμο, πλήττεται από μια έντονη ξηρασία εδώ και μήνες. Η χώρα κατέγραψε επίσης το τρίτο θερμότερο καλοκαίρι της, με τη μέση καλοκαιρινή θερμοκρασία 1,3°C υψηλότερη από την κανονική, σύμφωνα με την κρατική μετεωρολογική υπηρεσία AEMET.

Περαιτέρω περιπλέκει τα πράγματα η απόφαση της Τουρκίας να αναστείλει τις εξαγωγές χύμα ελαιολάδου… Η αναστολή έχει επιδεινώσει τους ήδη περιορισμένους όγκους στην Ισπανία.

Σύμφωνα με στοιχεία από την εταιρεία πληροφοριών για την αγορά εμπορευμάτων Mintec, η παραγωγή ελαιολάδου στην Ισπανία την πρόσφατη σεζόν μειώθηκε σε περίπου 610.000 τόνους – δηλαδή πτώση άνω του 50% σε σύγκριση με τους συνηθισμένους 1,3 έως 1,5 εκατομμύρια τόνους.

Ανησυχίες σε Ελλάδα και Ιταλία 

«Στην πολυπλοκότητα της κατάστασης προστίθενται οι ανησυχίες για μειωμένη παραγωγή σε άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες παραγωγής ελαιολάδου, συμπεριλαμβανομένης της Ιταλίας και της Ελλάδας, όπου επικρατούν συνθήκες ξηρασίας», δήλωσε στο CNBC η αναλύτρια ελαιούχων σπόρων και φυτικών ελαίων της Mintec, Kyle Holland.

Η Ελλάδα και η Ιταλία συμπληρώνουν την πρώτη τριάδα των μεγαλύτερων παραγωγών ελαιολάδου παγκοσμίως, σύμφωνα με το International Olive Council, έναν διακυβερνητικό οργανισμό που αποτελείται από μέλη που αποτελούν περισσότερο από το 98% της παραγωγής ελαιολάδου παγκοσμίως.