Χατζηδάκης: Οι τράπεζες να διατηρήσουν και το 2024 τις χαμηλότερες χρεώσεις στα στεγαστικά

Κάλεσμα στις τράπεζες να διατηρήσουν και το 2024 τα χαμηλά επιτόκια των στεγαστικών δανείων, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, απηύθηνε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Κωστής Χατζηδάκης.

Ο ίδιος τόνισε πως “όχι μόνο ελπίζουμε, αλλά δεν μπορούμε να διανοηθούμε ότι οι τράπεζες δεν θα επεκτείνουν τις χαμηλότερες χρεώσεις για τα στεγαστικά δάνεια, τις οποίες είχαν υιοθετήσει πέρυσι για έναν χρόνο. Επειδή τα επιτόκια σε ευρωπαϊκό επίπεδο παραμένουν ψηλά, θεωρούμε ότι θα προχωρήσουν προς τα εκεί”.

Ο υπουργός σημείωσε πως αυτό απορρέει τόσο από την καλή εικόνα της ελληνικής οικονομίας όσο και από την απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.

“Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι τράπεζές μας ήταν σακατεμένες την περασμένη δεκαετία και αν δεν έχουμε ένα υγιές τραπεζικό σύστημα, δεν έχουμε και υγιή οικονομία. Αν δείτε θα στοιχεία, θα δείτε ότι τα επιτόκια έχουν ανέβει σε όλη την Ευρώπη και φυσικά και στην Ελλάδα. Η διαφορά στα επιτόκια σε σχέση με πέρυσι έχει περιοριστεί. Δηλαδή, η διαφορά του μέσου όρου των ευρωπαϊκών επιτοκίων σε σχέση με τα ελληνικά επιτόκια είναι μικρότερη ακριβώς λόγω του ότι η οικονομία προόδευσε και έχουμε την επενδυτική βαθμίδα. Ένα ακόμα θετικό αποτέλεσμα της επενδυτικής βαθμίδας”, επεσήμανε.

Για το spread επιτοκίου δανείων και καταθέσεων, υπογράμμισε πως “εκτός από τα επιτόκια στις καταθέσεις ταμιευτήριου που πράγματι είναι μικρά, οι τράπεζες δεν έχουν και λόγο να τα αυξήσουν υπό την έννοια ότι έχουν 112 δισ. δάνεια και 200 δισ. καταθέσεις. Άρα δεν έχουν λόγο να δώσουν παραπάνω επιτόκια για να μαζέψουν χρήμα, γιατί έχουν χρήμα. Υπάρχουν όμως άλλες δυνατότητες για τους καταναλωτές”.

“Οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν μεταξύ άλλων προϊόντων που παρέχουν οι τράπεζες, για τα οποία οι ίδιες θα πρέπει να ενημερώνουν περισσότερο τους καταναλωτές, και των εντόκων γραμματίων του Δημοσίου, με επιτόκιο 4%”, δήλωσε και πρόσθεσε ότι “εμείς δεν λέμε: “πήγαινε να πάρεις αυτό” ή “πήγαινε να πάρεις τα άλλα προϊόντα των τραπεζών”. Ο καθένας είναι ελεύθερος πολίτης να κάνει ό,τι θέλει”.

Κλείνοντας ο κ. Χατζηδάκης μίλησε για τη δυνατότητα μη τραπεζικά ιδρύματα να δίνουν δάνεια.

“Αυτό που θέλουμε εμείς είναι να λειτουργεί ο ανταγωνισμός. Και γι’ αυτό επενδύουμε στον 5ο πυλώνα του τραπεζικού συστήματος και επιτρέψαμε με νόμο που πέρασε τον Δεκέμβριο μη τραπεζικά ιδρύματα, όπως γίνεται σε πολλές άλλες χώρες τις Ευρώπης, να δίνουν δάνεια όχι μόνο καταναλωτικά, αλλά και στεγαστικά και κάποια επιχειρηματικά. Διότι θέλουμε να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός” κατέληξε.