Αγρότες για συνάντηση με Μητσοτάκη: Καμία ουσιαστική απάντηση στα ερωτήματά μας

Δεν υπήρξαν απτές απαντήσεις σχετικά με τα χρονοδιαγράμματα για την ολοκλήρωση των αποζημιώσεων για τις ζημιές του 2023 στη συνάντηση τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, Ρίζος Μαρούδας.

Οι αγρότες ζήτησαν να μην υπάρξει αλλαγή της χρήσης γης στη Θεσσαλία και εξέφρασαν την ανάγκη να γίνουν όλα τα απαραίτητα έργα για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος.

Ο κ. Μαρούδας τόνισε ότι δεν υπήρξε ουσιαστική ενημέρωση για το master plan της ολλανδικής εταιρείας υποστηρίζοντας ότι «φαίνεται να υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στο χρονοδιάγραμμα».

Σχετικά με την καταβολή των άμεσων ενισχύσεων σημείωσε ότι σύμφωνα με την ενημέρωση που είχαν, θα έχουν καταβληθεί μέχρι και τα τέλη Ιουνίου. «Χρειαζόμαστε άμεση ρευστότητα μιας και ξεκινάει η νέα καλλιεργητική περίοδος», ανέφερε.

Σύμφωνα με τον ίδιο υπήρξε ενημέρωση ότι θα υπάρξει αποζημίωση για τις δενδρώδεις καλλιέργειες που καταστράφηκαν.

Επισήμανε ότι πρέπει να ρυθμιστεί το ρεύμα της ΔΕΗ, η οποία σύμφωνα με τον ίδιο προχωρά σε διακοπές ρεύματος σε παραγωγούς, παρόλο που έχει κατατεθεί σχετική ρύθμιση στη Βουλή.

Τέλος, όπως ανέφερε ο κ. Μαρούδας μιλώντας για τον Έβρο, υπάρχουν καθυστερήσεις για την αποκατάσταση των ζημιών.

Μητσοτάκης: Πολλά από τα αιτήματα των αγροτών είναι δίκαια

Νωρίτερα, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε με τους εκπροσώπους των μπλόκων της Θεσσαλίας και τους θεσμικούς εκπροσώπους του πρωτογενούς τομέα.

Ακολουθεί η εισαγωγική τοποθέτηση του Πρωθυπουργού:

«Καταρχάς θέλω να εκφράσω την ικανοποίησή μου για το γεγονός ότι οι αγροτικές κινητοποιήσεις καθ’ όλη τη διάρκεια των προηγούμενων εβδομάδων ήταν κατά κανόνα κόσμιες. Έγινε μία μεγάλη προσπάθεια από πλευράς αγροτών να μην υπάρξει διατάραξη της οικονομικής και της κοινωνικής ζωής -και αυτό αφορά και το συλλαλητήριο το οποίο έγινε στην Αθήνα.

Και νομίζω ότι μόνο έτσι θα μπορούσαν να είναι, καθώς ως επί το πλείστον συμφωνούμε ότι πολλά από τα αιτήματα των αγροτών είναι δίκαια και έχουμε κάνει μεγάλη προσπάθεια, στο βαθμό που αυτό είναι εφικτό, να μπορέσουμε να τα ικανοποιήσουμε.

Έχουμε ακόμα πολλή δουλειά μπροστά μας. Ήδη, αντιλαμβάνομαι ότι στο μεσοδιάστημα από την προηγούμενή μας συνάντηση έχουν προχωρήσει οι τεχνικές συζητήσεις -και λαμβάνουμε υπόψιν και τις απόψεις των αγροτών και των κτηνοτρόφων μας- σχετικά με την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το αγροτικό πετρέλαιο για το 2025. Είχαμε κάνει τη συζήτηση αυτή και την προηγούμενη φορά εντοπίζοντας μία σειρά από ενδεχόμενες στρεβλώσεις ή αδικίες. Αυτό το οποίο μας ενδιαφέρει είναι η επιστροφή να είναι όσο το δυνατόν πιο δίκαιη και πιο αποτελεσματική.

Δεν θα επαναλάβω αυτά τα οποία έχουμε πει την προηγούμενη φορά για τα ζητήματα του αγροτικού ρεύματος. Ο σκοπός μας παραμένει να μπορέσουμε να δώσουμε προβλεψιμότητα σε βάθος χρόνου ώστε οι αγρότες μας και οι κτηνοτρόφοι μας να γνωρίζουν ποιο είναι το ύψος του ρεύματος που θα πληρώνουν για τις καταναλώσεις τους.

Ο Υπουργός είναι εδώ για να συζητήσουμε όλα τα ζητήματα τα οποία αφορούν τις αποζημιώσεις που αφορούν τον “Daniel”. Και βέβαια, πριν από λίγο, είχαμε και μία πρώτη συνάντηση με τους αιρετούς εκπροσώπους της Θεσσαλίας καθώς και προέδρους επιμελητηρίων σχετικά με τα σημαντικά έργα υποδομής και αποκατάστασης που πρέπει να γίνουν στη Θεσσαλία.

Η ολλανδική εταιρεία HVA παρουσίασε την περίληψη ενός πολύ, θα έλεγα, αναλυτικού σχεδίου παρεμβάσεων το οποίο και θα συζητηθεί στη συνέχεια και με την Περιφέρεια και με τους Δήμους και με τους εκπροσώπους φορέων, ώστε να καταλήξουμε σε έναν οδικό χάρτη, ο οποίος θα δεσμεύει την κυβέρνηση σε σχέση με αυτά τα οποία πρέπει να γίνουν από εδώ και στο εξής.

Τονίζω ότι η μελέτη της HVA είναι μία επιστημονική δουλειά. Κατά συνέπεια, όποιος διαφωνεί μαζί της θα ήθελα παρακαλώ να μην την δαιμονοποιεί. Οι άνθρωποι είναι επιστήμονες, εκφράζουν τις απόψεις τους, αν και πιστεύω ότι στα πιο πολλά υπάρχει συμφωνία και ταύτιση απόψεων σχετικά με τις παρεμβάσεις οι οποίες πρέπει να γίνουν.

Και βέβαια, να πω ότι έχει ξεκινήσει για τα καλά η συζήτηση για την αναδιάρθρωση της ΚΑΠ σε πολλά επίπεδα. Στο τεχνικό -θα έλεγα, γραφειοκρατικό- επίπεδο η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα η οποία κατέθεσε στο Συμβούλιο Υπουργών αναλυτικές προτάσεις, οι οποίες νομίζω ότι θα ληφθούν πολύ σοβαρά υπόψη και από την Eπιτροπή και ενδεχομένως να καταλήξουμε και σε απόφαση του Συμβουλίου σχετικά σύντομα.

Και νομίζω, βέβαια, ότι και ενόψει των ευρωεκλογών το ζήτημα της ταχύτητας της πράσινης μετάβασης, για τον τρόπο με τον οποίον αυτή θα γίνει, θα αποτελέσει κύριο πεδίο συζήτησης. Θέλω να τονίσω και να υπενθυμίσω και πάλι ότι το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα σε επίπεδο Ευρώπης, η ευρωπαϊκή κεντροδεξιά δηλαδή, είναι αυτή που πάντα έβαζε φρένο στους Πράσινους και στους Σοσιαλιστές, οι οποίοι επέμεναν να τρέχουμε με ρυθμούς πολύ πιο γρήγορους από αυτούς που ενδεχομένως ο ευρωπαϊκός πρωτογενής τομέας μπορούσε να διαχειριστεί. Αυτά απλά για την αποκατάσταση της τάξης σε σχέση με το πώς τοποθετείται κάθε πολιτική ομάδα σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τα ζητήματα αυτά.

Εμείς φιλοδοξούμε μετά τις ευρωεκλογές -και στο δικό μου το επίπεδο- να παίξουμε έναν πρωταγωνιστικό ρόλο στα ζητήματα της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Υπάρχουν ζητήματα που τα διαχειρίζεται το Υπουργείο σε επίπεδο Υπουργείου και είναι πολύ πιθανόν τα ζητήματα αυτά να φτάσουν και σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αν πρέπει να ληφθούν πιο δραστικές αποφάσεις που να απαιτούν τη σύμφωνη γνώμη αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων».