Αυτοδιοικητικές εκλογές: Οι τελευταίες εκτιμήσεις για τις μεγάλες μάχες της Κυριακής

Άκης Κυριακόπουλος 

Σε έξι περιφέρειες και στους τρεις μεγαλύτερους δήμους της χώρας θα δοθούν οι σημαντικότερες μάχες στον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών. Από τα αποτέλεσμά τους θα εξαχθούν και τα πλήρη πολιτικά συμπεράσματα, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να έχει θέσει ως στόχο για τη ΝΔ τις 13 στις 13 περιφέρειες, δηλαδή το απόλυτο.

Ήδη η ΝΔ μετρά 6 περιφέρειες από τον πρώτο γύρο (Αττικής, Δυτικής Ελλάδας, Ηπείρου, Κεντρικής Μακεδονίας, Νοτίου Αιγαίου, Στερεάς Ελλάδας, ενώ στην Κρήτη επανεξελέγη ο ανεξάρτητος Σταύρος Αρναουτάκης τον οποίο στήριξε).

Ας δούμε όμως τις τελευταίες εκτιμήσεις για τις 9 μεγάλες μάχες της Κυριακής:

Στις 6 περιφέρειες

Περιφέρεια Ιονίων Νήσων: Φαβορί φέρεται ο ανεξάρτητος Γιάννης Τρεπεκλής, πρώην δήμαρχος Κέρκυρας, ο οποίος προηγήθηκε στον πρώτο με γύρο με περισσότερες των 5 μονάδων της υποψήφιας της ΝΔ, νυν περιφερειάρχου Ρόδης Κράτσα ( 32,54%  έναντι 27,41%). Εκτός της διαφοράς στην εκκίνηση η Γ. Τρεπεκλής εκτιμάται ότι είναι πιο εύκολο να αντλήσει ψηφοφόρους από τις δεξαμενές του Θεόδωρου Γαλιατσάτου (15,76%) που υποστηρίχθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ και της Μαρίας Δρυ (ΠΑΣΟΚ) που έλαβε 8,82%.

Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας: Την πρώτη Κυριακή έγινε ντέρμπι, με τον ανεξάρτητο Γιώργο Αμανατίδη (πρώην βουλευτή της ΝΔ) να βρίσκεται  μπροστά με βραχεία κεφαλή (35,54% έναντι 34,23%) από τον νυν περιφερειάρχη, υποψήφιο της ΝΔ Γιώργο Κασαπίδη. Όμως ο Γ. Αμανατίδης πιστεύεται ότι έχει το προβάδισμα για την τελική επικράτηση, αφού μπορεί να αποσπάσει μεγαλύτερο τμήμα από τους ψηφοφόρους της τρίτης Γεωργίας Ζεμπιλιάδου (21,48%), που υποστηρίχθηκε από ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ.

Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκη: Ο νυν περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος (ΝΔ) έχει προβάδισμα έναντι του ανεξάρτητου  Χριστόδουλου Τοψίδη (42,30%-35,34%). Η εκλογική στάση των ψηφοφόρων του τρίτου Δαμιανού Καγγελίδη (ΠΑΣΟΚ, 8,96%) και του τέταρτου Στέργιου Ηλιόπουλου (ΣΥΡΙΖΑ, 5,87%), θα κρίνει την αναμέτρηση.

Περιφέρεια Πελοποννήσου: Θεωρείται δύσκολο ο ανεξάρτητος Πέτρος Τατούλης (πρώην περιφερειάρχης) να καταφέρει να ανατρέψει τη διαφορά περίπου 11 μονάδων, που έχει ο υποψήφιος της ΝΔ Δημήτρης Πτωχός (42,61% έναντι 31,86%). Για να γίνει η ανατροπή ο Π. Τατούλης θα πρέπει να ψηφιστεί και από την μεγάλη πλειονότητα των ψηφοφόρων του Μανώλη Μάκαρη (ΣΥΡΙΖΑ) και Δημήτρη Κουτσούλη (ΠΑΣΟΚ), που συγκέντρωσαν περί το 8% ο καθένας.

 Περιφέρεια Θεσσαλίας: Ο νυν περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός (ΝΔ) είχε σημαντικές απώλειες – για ευνόητους λόγους- σε σχέση με τις εκλογές του 2019 που είχε εκλεγεί από τον πρώτο γύρο. Ωστόσο έχει προβάδισμα 7 περίπου μονάδων (41,37%-34,11%) έναντι του στηριζόμενου από ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ Δημήτρη Κουρέτα. Το τελικό αποτέλεσμα θα εξαρτηθεί από την συμπεριφορά των ψηφοφόρων της Λαϊκής Συσπείρωσης (ΚΚΕ, 12,79%) και της ανεξάρτητης προερχόμενης από τη ΝΔ, Ελευθερίας Τζανακούλη (9,49%), η οποία πάντως χθες εξέφρασε την υποστήριξή της στον Κ. Αγοραστό.

 Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου: Έξι περίπου μονάδες (39,98% έναντι 33,81%)  ήταν μπροστά ο υποψήφιος της ΝΔ Αλκιβιάδης Στεφανής, από τον ανεξάρτητο, νυν περιφερειάρχη Κωνσταντίνο Μουτζούρη στον πρώτο γύρο. Με τη Λαϊκή Συσπείρωση να έχει λάβει 13,18% και την τέταρτη, Βασιλική Χοχλάκα (ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ) 11,42%, η τελική μάχη δείχνει αμφίρροπη.

Στους 3 μεγαλύτερους δήμους

Δήμος Αθηναίων: Ο Κώστας Μπακογιάννης  είναι το φαβορί, έχοντας περί τις 27 μονάδες απόσταση από τον αντίπαλό του Χάρη Δούκα (41,35% έναντι 14,19%) από τον πρώτο γύρο. Αν και ο τρίτος Κώστας Ζαχαριάδης (ΣΥΡΙΖΑ-13,36%) εξέφρασε την υποστήριξή του στον υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ, για να πλησιάσει ο Χ. Δούκας θα πρέπει να λάβει μεγάλο μερίδιο ψήφων από τους ψηφοφόρους της Λαϊκής Συσπείρωσης (Νίκος Σοφιανός, 12,88%) από αυτούς που ψήφισαν Κώστα Παπαδάκη (6,09%), αλλά και από εκλογείς που δεν είχαν συμμετάσχει στον πρώτο γύρο, οπότε η συμμετοχή ήταν μόλις 32,32%.

Δήμος Θεσσαλονίκης: Εδώ η ανατροπή είναι το βασικό σενάριο, αφού ο νυν δήμαρχος και υποστηριζόμενος από τη ΝΔ Κωνσταντίνος Ζέρβας, ήταν μπροστά μόλις 1,5 μονάδα από τον ανεξάρτητο Στέλιο Αγγελούδη (27,33% έναντι 25,74%) με τον δεύτερο να προσβλέπει στην μεγάλη δεξαμενή ψηφοφόρων του Σπύρου Πέγκα (ΣΥΡΙΖΑ), ο οποίος έλαβε 20,74%. Ο Κ. Ζέρβας ελπίζει στους ψηφοφόρους των ανεξάρτητων προερχόμενων από τη ΝΔ Δρόσου Τσαβλή (5,69%) και Στέργιου Καλόγηρου (4,61%).

Δήμος Πατρέων: Ο νυν δήμαρχος Κώστας Πελετίδης (KKE) πρώτευσε με 39,95% εξασφαλίζοντας σημαντική διαφορά από τον Κωνσταντίνο Σβόλη (στηρίχθηκε από τη ΝΔ) που έλαβε 25,57%. Ο ανεξάρτητος υποψήφιος Πέτρος Ψωμάς (14,75%) κάλεσε τους ψηφοφόρους του να στηρίξουν τον Κ. Σβόλη και ρυθμιστές θα είναι οι ψηφοφόροι του τρίτου υποψηφίου Βασίλη Αϊβαλή (ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ), που έλαβε ποσοστό 19,73%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ 

Δήμος Αγίας Παρασκευής: Ισχυρές στηρίξεις στον Γιάννη Σταθόπουλο-Αναπτύσσει δυναμική νίκης