Άδ. Γεωργιάδης: Μέσα στην εβδομάδα η ΚΥΑ με αυξημένα κίνητρα για κάλυψη κενών θέσεων σε νοσοκομεία άγονων περιοχών

«Αυτή την εβδομάδα θα υπογραφεί κοινή υπουργική απόφαση των Υπουργών Υγείας και Οικονομικών, το νέο πλαίσιο για την κάλυψη κενών θέσεων σε νοσοκομεία που βρίσκονται σε άγονες περιοχές, στο οποίο θα προβλέπονται αυξημένες αμοιβές και κίνητρα».

Αυτό ανακοίνωσε στη Βουλή ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, τονίζοντας ότι «η στελέχωσή τους με ανθρώπινο δυναμικό είναι το νούμερο ένα πρόβλημα του ΕΣΥ», ενώ ταυτόχρονα έστειλε αυστηρό μήνυμα προς τους ιατρικούς συλλόγους ότι αν δεν υπάρξει διάθεση συνεργασίας, το κράτος θα βρεθεί απέναντι και δεν θα επιτρέψει να κηρύσσονται συνεχώς άγονοι οι διαγωνισμοί -καμία φορά και 14 φορές- και έξω από το νοσοκομείο να ανθεί ιδιωτική αγορά με ιδιώτες γιατρούς.

Αφορμή στάθηκε η επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νάγιας Γρηγοράκου, σχετικά με τις σοβαρές ελλείψεις γιατρών που υπάρχουν στο νοσοκομείο Μολάων του νομού Λακωνίας, για το οποίο, όπως είπε, « είναι ώρα μηδέν».

«Είμαι πολύ κοντά στο να αποφασίσω πιο δραστικά μέτρα, όπως το πώς οι γιατροί ενός νομού ή μιας περιοχής θα στελεχώνουν ή όχι το δημόσιο νοσοκομείο και αναφέρομαι στους ιδιώτες γιατρούς. Θεωρώ παντελώς αδιανόητο ένας ιδιώτης παθολόγος να αδιαφορεί για το πώς λειτουργεί το νοσοκομείο δίπλα του. Ένας γιατρός που κάνει χρήση του συστήματος συνταγογράφησης του ελληνικού κράτους μέσω της ΗΔΙΚΑ στην πραγματικότητα είναι ένας κρίκος του συνολικού συστήματος υγείας. Και δεν μπορεί ενώ κάνει χρήση της συνταγογράφησης για τους δικούς του ασθενείς να αδιαφορεί αν το νοσοκομείο δίπλα του κινδυνεύει να κλείσει», ανέφερε χαρακτηριστικά.